Automatizari pe bus

Home » Casa Inteligenta » Automatizari pe bus

Construiesti o casa noua sau faci o renovare completa? In cazul acesta constrangerile sunt mai putine si putem gandi o infrastructura cap-coada de automatizare a locuintei, fara compromisuri. Intr-o astfel de situatie noi recomandam (re)cablare a intregii locuinte si plasarea de prize de alimentare cu curent electric, Ethernet, TV, eventual si audio in toate colturile locuintei. In acest caz solutia de automatizare poate fi una pe BUS, cu intrerupatoare speciale instalate oriunde este nevoie.

Componentele sistemului

Senzorii
Senzorii tehnici sunt punctul de plecare pentru fiecare actiune, pentru ca ei colecteaza informatia si o trimit pe magistrala sub forma unei telegrame. Aceasta poate fi informatie despre temperaturi, miscare, masurarea vitezei vantului sau instructiuni manuale de intrare, CO, CO2, fum sau alte gaze.
Acesti senzori pot declansa anumite actiuni care pot salva vieti sau bunuri materiale.[/vc_column_text]

Actuatorii sau elementele de executie
Acestea receptioneaza datele care sunt apoi convertite in actiuni. Pot include sisteme pentru controlul jaluzelelor, reglarea iluminatului sau controlul incalzirii si aerului conditionat.
Unitati de control murale
Unitatile de control murale sunt unitati montate pe perete ce pot controla alte echipamente din reteaua sistemului de automatizare ca termostate, intrerupatoare, potentiometre (dimmere), senzori, camere video etc.
Ecrane tactile touch screen
Practic pe un ecran (tactil) montat pe perete poti vedea centralizat sub forma grafica toate functiunile cladirii, poti comanda pe zone sau individual o camera sau mai multe camere.
Termostatele
Termostatele sunt echipamente care pot controla sistemele de incalzire existente.
Controlul centralizat de la distanta
Administrarea casei de la distanta in mod facil si intuitiv, utilizand la alegere dispozitive precum Smartphone si tablete Android, iPhone, iPad, iPod sau computerul conectate la internet, in functie de mijlocul de comunicare disponibil pe moment. Sistemul ofera astfel un surplus valoros dispozitivelor de control clasice, precum ecranele touch screen sau cele murale care controleaza diverse functii inteligente, prin apasarea butonului.

TEHNOLOGIA

Cablare pentru casa inteligenta

Cablare conventionala

Tehnologia BUS se bazeaza pe utilizarea de dispozitive conectate intre ele cu ajutorul unui cablu de 2 conductor (BUS), pentru care sa contina informatii și alimentarea cu energie electrica de joasa tensiune (27 Vdc).

In instalatiile electrice conventionale, controlul functiilor este adesea realizat prin intermediul cablurilor de alimentare. Aceasta inseamna ca fiecare functie necesita propriul cablu. Varianta inteligenta este realizata prin instalarea unui cablu de “BUS”, la acesta conectandu-se toate componentele sistemului.

Standardul KNX
KNX este un standard european pentru protocoale de comunicare in retea, pentru cladiri inteligente și este administrat de KNX Association. KNX se bazeaza pe comunicarea intre elementele sistemului printr-un ”bus”, radio, sau linia electrica de 230V.

Daca doriti sa comandati un produs, accesati butonul alaturat.